Asumisturvallisuus

Tänä päivinä murrot ja ilkivallat ovat jatkuvasti kasvussa. Tämän vuoksi asukkaiden on tärkeää seurata mitä yhtiössä tapahtuu. Mikäli havaitsette normaalista poikkeavaa toimintaa yhtiössä, mikäli mahdollista selvittäkää häiriön aiheuttaja omaa turvallisuuttanne vaarantamatta.

Murtomiehiä ym. häiriön aiheuttajia ei kannata itse ryhtyä ojentamaan vaan paikalle on syytä kutsua poliisi. Porraskäytäviin tai muihin tiloihin ei saa laskea tuntemattomia henkilöitä.

On tärkeää muistaa, että yhteinen asuminen on erilaista kuin omakotitaloasuminen. Asumisesta aiheutuu aina ääntä ja liikehdintää mutta useimmiten naapureista kuuluva ääni on kuitenkin tahattomasti aiheutettua.

Kivitalossakin palaa. Tulipalo alkaa useimmiten huoneiston sisusteista, jotka syttyvät yhtä herkästi niin puu- kuin kivitalossakin. Palovaroitin on yhtä tarpeellinen kerrostalossa kuin omakoti – ja rivitalossa.

Savu on varma merkki alkaneesta tulipalosta. Savu on myös suurin vaaratekijä. Tainnuttava, tappava savu voi täyttää huonetilan parissa kolmessa minuutissa – ilman ennakkovaroitusta. Nukkuessasi voit menehtyä savuun heräämättä.

Hanki savun haistava palovaroitin. Se tunnistaa savun, hälyttää ja antaa aikaa pelastua. Opeta myös lapset tunnistamaan varoittimen ääni. Neuvo miten varoittimen hälyttäessä pitää toimia.

Sijoita palovaroitin kattoon, keskelle huonetta tai vuoteen yläpuolelle, mieluiten tilan korkeimpaan kohtaan. Katso, että varoittimen ympärille jää 50 cm:ä vapaata tilaa joka suuntaan. Älä sijoita palovaroitinta keittiöön tai muihin tiloihin, joissa ruuanlaitosta tai muusta työskentelystä syntyvä käry voi aiheuttaa turhia hälytyksiä.

Jo yksi palovaroitin voi pelastaa henkesi. Sijoita se niin, että kuulet hälytysäänen myös makuuhuoneeseen. Paras ratkaisu on, että varustat kaikki makuuhuoneet palovaroittimin. Mikäli asunnossasi on kaksi tai useampia kerroksia, sijoita palovaroittimia jokaiseen kerrokseen. Parhaan turvan takaavat tällöin sarjaan kytkettävät palovaroittimet; kun yksi niistä haistaa savua, hälyttävät kaikki varoittimet yhtä aikaa. Joskin varoitin joka hälyttää pitää löytää ennen kuin muut palovaroittimet hiljenevät.

Hanki palovaroitin kodin lisäksi myös mökille, asuntovaunuun ja veneeseen. Matkapalovaroitin suojaa sinua lomakohteessa, jossa paloturvallisuustaso ei ehkä ole suomalaisen veroinen.

Noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Palovaroittimen voi kiinnittää kattoon ruuvein tai jopa tarralla.

Tarkista säännöllisesti palovaroittimesi toiminta nappia painamalla. Palovaroitin ilmoittaa itse pariston tehon loppumisesta toistuvalla lyhyellä äänimerkillä: pip…pip…pip. Vaihda paristo välittömästi uuteen. Mikäli palovaroittimesi reagoi ruuankäryihin, tuuleta tilaa, jolloin varoitin lakkaa hälyttämästä. Älä poista ensimmäiseksi paristoa.

Palovaroitin ilman paristoa tai kaapissa lojumassa ei ole henkivartija.

Luetteloidussa palovaroittimessa on merkintä SM tai SPEK ja numerosarja. Palovaroittimia myyvät mm tavaratalot, marketit, rauta- ja sähkötarvikeliikkeet. Lisätietoja saat pelastusviranomaisilta.

Hanki palovaroitin. Se haistaa savun ja antaa aikaa pelastautua.

Savu täyttää huonetilan jo muutamassa minuutissa:

1. Pelasta itsesi ja vaarassa olevat.
2. Ilmoita palosta hätänumeroon 112.
3. Sammuta lähimmällä alkusammuttimella.
4. Rajoita palo sulkemalla ovet ja ikkunat.
5. Opasta palokunta paikalle.